Početna strana > Hronika > Aleksej Miler: Južni tok će biti završen najkasnije do 2015.
Hronika

Aleksej Miler: Južni tok će biti završen najkasnije do 2015.

PDF Štampa El. pošta
subota, 26. jun 2010.

MOSKVA – Praktična realizacija gasovoda „Južni tok” počeće 2013. i on će biti izgrađen najkasnije do kraja 2015, izjavio je predsednik uprave „Gasproma” Aleksej Miler.

Na godišnjem sastanku akcionara kompanije, on je ocenio da je „Gasprom” uspeo da ostvari značajne rezultate u pripremama za realizaciju „Južnog toka”, objavljeno je na sajtu Oilcapital.ru.Potpisani su međuvladini sporazumi o saradnji s partnerima u Bugarskoj, Mađarskoj, Grčkoj, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Austriji, podsetio je Miler.
 
On je dodao da su osnovane četiri zajedničke kompanije, urađena je tehnička i ekonomska studija izvodljivosti podmorske deonice tog projekta i nastavlja se priprema studija izvodljivosti o izgradnji deonica tog gasovoda na teritorijama zemalja učesnica.„Danas s uverenjem možemo reći da će projekat 'Južni tok' biti uspešno ostvaren. Kritična masa je dostignuta. 'Gasprom' ni korak neće odstupiti od svog plana. Praktična realizacija tog projekta mora početi 2013. i on će biti izgrađen najkasnije do kraja 2015”, naglasio je Miler.
 
Na konferenciji za novinare po okončanju sastanka akcionara, on je dao pesimističku prognozu tražnje gasa u južnoj i jugoistočnoj Evropi. Ova godina je, kako je rekao, veoma dobro počela, ali je „za mesec i po dana niz zemalja u tom regionu poništilo sve što je 'Gasprom' uz veliki trud uspeo da ostvari”. Za sada se kompanija nalazi na nivou planiranih pokazatelja, „ali nas tendencija u realnom sektoru južne i jugoistočne Evrope zabrinjava”, ukazao je Miler.
On je dodao da se „za sada ne vide pozitivni signali da se tamo u pogledu ekonomskog oživljavanja i rasta nešto dešava”.
 
Potpredsednik ruske vlade Igor Sečin je početkom ove sedmice izjavio da će se „Gasprom” okrenuti azijskim tržištima u naglom razvoju, nakon što su potrošači u delu zemalja EU smanjili uvoz.

 

(Tanjug)